Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návod na různé druhy mýdla

19. 3. 2008

Není to vůbec žádná věda. Stačí si pořídit mýdlovou hmotu(v mých oblíbených odkazech také najdete odkaz na internetový obchod, ve kterém lze zakoupit mýdlovou hmotu parafín a různé druhy doplňků) a pokud budete chtít více experimentovat tak to bude chtít ještě vonné esence a barvivo. Využít můžete i přírodní produkty – bylinky, koření, ovoce, oříšky, kávu, kakao apod.

 

Příprava - základ:

Ve vodní lázni rozehřejeme požadované množství mýdlové hmoty. Mýdlová hmota se nesmí vařit, ani nesmí přijít do styku s vodou.

 

Dále pak pokud budeme chtít:

 

Barvené mýdlo – do rozehřáté mýdlové hmoty přidáme dle požadovaného odstínu speciální barvu do mýdla a mícháme.

Voňavé mýdlo – do 100g rozehřáté mýdlové hmoty přidáváme 1 až 3 kapky esenciálního (éterického) oleje.

 

Pokud budete přidávat  přírodní produkty, potom je třeba mýdlo zakonzervovat kyselinou benzoovou, která se dá sehnat v drogerii nebo v lékárně. Můžeme použít i přípravky ke konzervaci ovoce a zeleniny na bázi kyseliny sorbové.

 

Peelingové kokosové mýdlo

150gr mýdla, 10gr mletého kokosu, esence a konzervant (pár kapek).

Ovocné

150gr mýdla, 20gr rozmixovaného ovoce (jahody, maliny, rybíz apod.), barvivo a esence dle barvy a vůně ovoce, pár kapek kyseliny benzoové.

Medové mýdlo

150gr mýdla, 50gr medu, 20gr olivového oleje, konzervant.

Bylinkové mýdlo

150gr mýdla, 10g drcených bylinek, barvivo.